-En skremmende utvikling- Hvorfor Vi må ta grep for en mer aktiv hverdag

Vet du hva som er kortsiktig?

Å argumentere frem og tilbake om hvilken matgrupper eller matvarer som er grunnen til det enorme overvektsproblemet i verden.

Kan det hende at det er flere grunner en prosessert mat som leder til denne overvekts epidemien?


Ser vi på matinntak over tid kan vi se at vi spiser litt mer enn før. Ja, mat er mye lettere tilgjengelig en noen sinne før og søker bedre enn noe sinne. Men Er det kun de «farlige» e-stoffene eller eller prossesert mat som gjør at vi spiser mer?

Ser vi på undersøkelser og studier.( bilder i teksten ). Ser vi at det er sammenheng mellom aktivitetsnivå og apetitt regulering. Når vi beveger oss svært lite spiser vi uproporsjonalt mye mer enn vi trenger.

Jeg liker å visualisere det med en møbel bedrift. Du har tømrerne som henter råvarene. Dem spiser mye, men er også i mye aktivitet. For dem er det nesten utfordrende å holde vekten. Dem må passe på å få i Seg nok. Så har du snekkerne som lager møblene. Dem er i aktivitet, men ikke så mye som tømrerne. Dem spiser mindre og holder en relativt stabil vekt uten å måtte tenke så alt for mye over kaloriinntak. Til slutt har du regnskapsførere , selgere og sjefer. Dem sitter så og si hele dagen. Dem har ofte en liten mage og må aktivt ta grep i kostholdet for å ikke gå enda mer opp i vekt.


Studier viser altså at mye stillesitting fører til en missmatch mellom kaloriinntak og forbruk. Vi sliter med å spise i henhold til hva vi forbrenner. Dette gjenspeiler seg og i motsatt retning hos svært aktive individer, men er ikke så aktuelt for Ola nordmann.

Så mye stillesitting fører til økt appetitt. Da hjelper et heller ikke at vi blir bombardert av reklamer for god mat og drikke….I bildene kan du se noen utdrag fra noen studier som ser på ting som TV titting, Tid folk bruker på å leke i frisk luft og fysisk aktivitet i skolen. Legg spesielt merke til utviklingen hos barn og ungdom. Selvfølgelig representerer disse studiene ikke alle land i verden, men det er en god pekepinn på de fleste vestlige landene og andre velferdsstater.Hvor mange av oss har ikke stillesittende vaner?( Kontor jobb, TV og serier, surfing på nett etc. )Det er skremmende hva folk begynner å gjøre for å unngå bevegelse. El-scooter er et eksempel. Ikke bare sitter man på bussen, men nå orker folk ikke en gang å få det siste meterne fra busstoppet til målet.

Har du tenkt over hva konsekvensene er for de neste generasjonene? Monkey see monkey do.. Det mest bekymrende er at små barn Begynner å gjøre det samme. Dem tar opp vanene til det stillesittende befolkningen. Dette blir den nye standarden for dem… Hvor er vi om 50 år om vi fortsetter slik? Skrekkscenario vil jo være som i Wall-E. Og det skumleste er at vi ikke er særlig langt derifra..

Dagens samfunn er laget for å gjøre ting mest mulig komfortabelt. Folk skal helst ikke måtte bevege en lillefinger for å få gjort noe. Herregud… Vi har til og med voice control slik at vi ikke må bruke fingrene…..

Når det er sagt så trur ikke jeg at overvektsproblemet kommer av at vi har for lite «viljestyrke». Jeg trur at det å opprettholde en sunn og sterk kropp er vanskeligere enn noen sinne før. Alt blir tilrettelagt for at vi skal kunne fråtse i mat og unngå fysisk aktivitet.

Jeg er bekymret for hvordan utviklingen skal fortsette… Jeg trur at vi som samfunn må få opp øynene for hva vi gjør mot oss selv. Vi må ta aktive grep for å skape en sunnere samfunn vi tilrettelegger for fysisk aktivitet og en sunn livsstil. Ståpult på jobb, gående jobbmøter, trening i lunsjpausen, forelesninger i parken, praktisk undervisningen, flere gymtimer for barn, flere organiserte aktiviteter etter skolen ( ikke bare fotball og håndball ). Det er faktisk vist at fysisk aktivitet er rent gull for hukommelse og læring.Både for store og små. (1) (3) Det virker også å ha god effekt for eldre og deres hjernehelse (4) (5) spesielt trening med høy intensitet ser ut til å gjøre rene under for hjernen (6) Hjerne husker bedre og funker bedre når kroppen har vært eller er i bevegelse. Det var altså en grunn til at Albert Einstein gikk tur i parken med kollokviegrupper. Menneske er laget for bevegelse!

Men, Mennesker har også alt veldig glad i enkle løsninger og det kreves ekstremt mye å gå mot strømmen. Et strålende eksempel er jo at folk ser rart på en dersom man står litt på jobben… Når vi ser på alle de negative effektene mye stillesitting har alt fra depresjon, demens, overvekt, økt risiko for H og K sykdom , diabetes 2 med mer.) (7) (8)(9)(10). Bør Hele samfunnet bør virkelig få gjennomført en mindswitch. Som Melina Magulas forklarer i denne forelesningen ( video i link 11) hjelper degikke bare å hoppe 30 min på ett treningssenter noen ganger i uken. Vi må faktisk endre atferden vår.

Jeg personlig synes at folk som Ole Petter Hjelle ( aka. Treningslegen ) gjør en fantastisk jobb med å formidle viktigheten av fysisk aktivitet. (2) Sjekk gjerne ut podden hans Hjernesterk.

https://open.spotify.com/show/2vb1E3fU6GQ7AMhlQbpKfe?si=f1CnZShdR9KA9IoK1b3kOg&dl_branch=1

Forskningsdagene hadde også en flott artikkel om temaet:

https://www.forskningsdagene.no/artikler/hva-skjer-med-hjernen-din-nr-du-trener!t-8117

Hva er dine tanker rundt tema? Skal vi sammen ta aktive grep for å stoppe denne utviklingen?

Dersom du, venner , dine barn , medstudenter eller kollegaer trenger  hjelp/ inspirasjon for å komme i mer fysisk aktivitet så hjelper vårt team i PT service deg gjerne med skreddersydd løsninger!

Det samme gjelder også smarte ,praktiske og gode løsninger for kosthold.

Bare ta kontakt på

Post@ptservice.no

(1) https://www.google.com/search?q=treningslegen&rlz=1CDGOYI_enNO915NO915&oq=treningslegen&aqs=chrome..69i57j0i30l3.6225j0j4&hl=nb&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

(2) https://www.nrk.no/sport/hjernelege-advarer-mot-stillesitting_-_-trening-er-viktigere-enn-for-1.14975793

(3)

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2019-0495#.XeVjmJNKjOQ

(4)

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200520084123.htm

(5)

https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-the-international-neuropsychological-society/article/semantic-memory-activation-after-acute-exercise-in-healthy-older-adults/07DE0F919CEFBCE268A95474DFA1BC47

(6)

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2019-0495#.XeVjmJNKjOQ

(7)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174309/

(8)

https://bjsm.bmj.com/content/49/11/705

(9)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4364419/

(10)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31272857/

(11)

https://youtu.be/hVqIhB-lKos