Er du mye fysen – Her er våre beste tips

Har du tenkt over hvor mye omgivelsene rundt deg påvirker spisevanene dine?

Du går forbi et bakeri og duften av nybakte kjeks komme mot deg. Ut av det blå blir utrolig fysen på kjeks.
Når du ser noen spise sjokolade så får du av en eller annen grunn veldig lyst på det du og. 

I en annen situasjon har du utrolig viktig deadline på jobb. Arbeidet tar alt fokuset ditt og før du vet ordet av det har du gått flere timer helt uten mat. 

Det samme gjelder om Du er på date med noen du er nyforelsket i. Da er noe av det siste du tenker på hva du spiser. Den chipsen på bordet er liksom liksom ikke så spennende lengre.

Det du blir eksponert for og hva du velger å vie oppmerksomheten din til har enorm påvirkning på sultfølelsen din. 

Desto mer du blir eksponert for god mat eller tenker på mat desto større er sannsynligheten for at du får cravings på noe eller kjenner deg sulten.
Spesielt nå når det skjer mindre og vi er mer hjemme er det lett å gå rundt å tenke mye på mat. 

Kanskje du til og med har hjemmekontoret ditt på kjøkkenet?

Hva kan du gjøre for å motvirke dette? 

Vi har spurt Moritz Michaelis om gode tips for å unngå å havne med hodet ned i godteriskålen, han kom med 10 gode punkter. 

1️⃣ Ikke kjøp inn mer enn du trenger av kosemat.

 Selv om det er tilbud på sjokolade eller smågodt behøver du ikke å kjøpe 10 stk.
Det er klart at dersom du har et helt godterilager i hus er det mye lettere å falle for fristelsen.
Du trur kanskje du sparer penger på et godt tilbud. Men det du sparer mer på er ikke kjøpe inn i det hele tatt, eller kun kjøpe så mye som du faktisk skal ha. 

2️⃣ Det du har i hus er det som blir spist. 

Dette knytter til første punkter. Er du glad i storkjøp? Da anbefaler jeg deg at du hamstrer inn «smarte snacks». Sørg for at du har gode «go too» løsninger tilgjengelig. Jeg har alltid et stort lager av proteinbarer hjemme. Jeg sørger også for at jeg alltid har noe form for frukt og grønt i hus. Til slutt passer jeg også på at jeg har noen lettis i frysen og popcorn i skapet. 

Når jeg da er godtesyk er sannsynligheten for at jeg velger ett av disse alternativene i stedet for å reise i butikken mye større.
Jeg slår tre  fluer i en smekk. Jeg sparer tid, penger og slipper jeg å utsette meg for fristelsen med å dra i butikken når jeg er fysen. 

3️⃣ FOODPREP! 

Eller sagt på en mindre fancy måte: lag deg niste og forbered. Sett av ett tidspunkt på dagen eller i uken hvor du gjør klar mest mulig av måltidene og planlegger ukens/dagens måltid. 

Det er tre grunner til det. 

1- Du bruker mindre tid på å lage og tenkte på mat. ( mindre tanker rundt mat ).
2- Andre ting frister mindre når man allerede har noe som er ferdig.
3- Du slipper å ta valg når du er sulten.

4️⃣ Spis deg mett til hovedmåltid. 

Lag deg ordentlige sammensatte måltider som gir kroppen det den trenger og som gjør deg skikkelig mett.
Sørger du for å spise nok til hovedmåltid vil du mest sannsynligvis oppleve at du tenker mindre på mat utenom. Som igjen resultere i mindre småspising.
Et godt måltid som holder deg mett lenge bør inneholde:

– en god proteinkilde
– Frukt og grønt ( for volum og fiber)
– Litt sunt fett
– Volum. (Mye mat for å fylle opp magesekken )

4️⃣ Planlegg og ha en rutine. 

Ved å planlegge unngår du å konstant gå rundt å tenkte på hva eller når du skal spise. Du kan ha fokus på andre ting når du har «avslutte» kapittelet som omhandler mat. Husk: desto mer du tenker på mat desto mer spiser du. 

En god måltidsrutiner vil også gjøre at kroppen vet når den kan forvente mat.  Vist måltidene dine er «all over the place» vil kroppen bli veldig forvirret. Det at den aldri vet når det kommer mat gjør at den kan finne på å sende ut signaler om at den trenger mat til helt tilfeldige tidspunkt. 

Lag deg en plan for når du skal spise og vær tilstede når du spiser. Ikke bare hiv innpå noe «on the go.» 

Her har jeg skrevet litt mer om det: 

https://www.instagram.com/p/B-E2tb8D0gm/?igshid=qorsxdy2igyn

5️⃣Out of sight out of mind. 

Dette handler rett og slett om å Ikke la ting som frister stå fremme. Gjør matvarer du synes er vanskelig å holde deg unna vanskelig tilgjengelig.  Desto mer du blir eksponert for ting desto mer lyst har du på det. ( se studien jeg linker til fra Google sine kontorer ) 

Gjør det så tungvint som mulig å få tak i snacks. 

Ikke la kjeks, sjokolade, chips etc. stå fremme. Still det bakerst i kjøkkenskapet eller i de høyeste skapet. 

Vi mennesker er notorisk late og vil nesten alltid velge det som er lettest tilgjengelig. Det er derfor punkt 2️⃣ er så viktig. 

6️⃣Gode vaner. 

Vi mennesker er vanedyr. Desto flere valg som går på autopilot og desto flere gode vaner du Etabler desto mindre viljestyrke slipper du å bruk. 

7️⃣Vær i fysisk aktivitet. 

Det skal godt gjøres å spise en Kanelsnurr når du er på sykkeltur. Jeg tror også det er ytterst få som tenker på en varm kakao mens dem holder på med en intens sirkel-økt på stuegulvet. 

Ikke bare holder mosjon kroppen og toppen opptatt med non, Fysisk aktivitet er faktisk en av det viktigste faktorene for å regulere vår naturlige sult og appetitt( se her for mer info: https://www.instagram.com/p/CANNn89DRHJ/?igshid=apdbvtz0qpit )

7️⃣ Bruk de hjelpemidlene du kan. 

Ha alltid ting som vann, tyggis og lettbrus tilgjengelig. Dette er utrolig gode verktøy for å dempe cravings. 

8️⃣ Forstå at det å være sulten ikke er noe krise. 

Lær deg at sult ikke er noe farlig og at det at du kjenner på sult ikke nødvendigvis henger sammen med at kroppen trenger energi. 

Du faktisk ikke spise hver 2. Time.  Det går helt fint å gå fra lunsj, til Trening også hjem å lage middag uten mellommåltid eller snacks. Desto flere små måltider du har desto mer ujevnt berg og dalbane blir blodsukkeret ditt. Desto oftere du eksponerer deg for litt mat desto mer fokus på mat får du. Med andre ord. Desto flere måltid du har desto mer tenker du på mat. Desto mer du tenker på mat desto større er sjansen for at du spiser. 

9️⃣ Lær deg å skille mellom fysisk og mental sult. 

Mat har blitt utrolig lett tilgjengelig og fristende. Det er reklamer for mat overalt. Denne konstante eksponeringen kan bidra til at vi får et litt forstyrret forhold til sult. Vi begynner å oppfatter det å ha lyst på mat ( cravings ) som fysisk sult. Til tross for at vi egentlig ikke har behov for mer mat går vi rundt og kjenner oss sulten. 

Det er faktisk veldig få mennesker i de moderne samfunnet som faktisk har kjent på ordentlig sult eller har vært på tampen til å «dø av sult». 

Det kan være utrolig vanskelig å skille mellom sult og det å være fysen. 

Noe av det beste du kan gjøre er å skape en bevissthet rundt hva du spiser og hvordan det får deg til å føle deg. Rett og slett en forståelse for hva mat innholder og hvordan de påvirker kroppen og toppen.

Du må lære deg lytte til følelsene dine og tenke over om det er logisk at du skal føle på fysisk sult. Du er for eksempel ikke fysisk sulten 1 t etter en stor middag. Men kanskje du er mentalt sulten fordi du fikk en trist melding fra en venninne?
En god indikator er også hva du har lyst på å spise. 

Når du er fysisk sulten frister ofte en brødskive eller en kyllingfilet mer enn snop. 

Dersom du derimot har skikkelig lyst på en spesiell ting eller smak er det mest sannsynligvis mental sykt. 

 Neste gang du føler et enormt behov for å spise noe slikt vil jeg anbefale deg at du tar frem penn og papir for å skrive ned hva du føler akkurat i det øyeblikket. Har det skjedd noe? Er det noe som bekymrer deg? Er du stresset? Når spiste du sist? Skriv i vei!

Ofte vil du legge merke til at det enorme suget forsvinner når du først begynner å tenke på det faktiske problemet istedenfor å drukne det i mat. 

 🔟 Vær snill med deg selv. 

Sist men ikke minst handler det om å tillate seg selv å spise nok i hverdagen og ikke straffet seg selv for at ting ikke går som planlagt.  Jeg ser alt for ofte at folk er fanget i en ond sirkel der dem er uutholdelig streng med seg selv helt til det smeller ordentlig og «alt er ødelagt». Ikke bare fører det til at du ikke får fremgang, men det resulterer også i et dårlig forhold til mat og kropp. Vil du vite mer om dette? 

Sjekk ut denne: https://open.spotify.com/episode/76kJM34jIOdVAY7Bv6J6FS?si=ZygutN_IQZKBN5Ou6L8bOg

Jeg håper at disse 10 punktene kan hjelpe deg med å ta kontroll over maten. 

Har du spørsmål, tilbakemelding eller ønsker du å komme i kontakt med Moritz Michaelis vedrørende livsstilsendring kan du ta kontakt på:

Moritz@ptservice.no